Ca | Es
Ajuntament de Vilamòs    
     
 
 

Municipi / L'Església:


El temple de les Esteles.
L'església parroquial està dedicada a Santa Maria i és un dels temples romànics més antics de la Vall d'Aran, encara que les reformes que es van fer al segle XVII van alterar alguna cosa la seva configuració.


77
El campanar és de planta quadrada; la porta d'accés a l'interior de l'església té traços que la situen entre els segles X -XI. Però el que més crida l'atenció són les esteles que es troben encastades en els murs.
7

Segons els experts aquesta és l'església més important de la Vall d'Aran en aquest tipus de representació artística. La qualitat és la mateixa que en altres temples, però la quantitat (cinc), fan d'aquesta església un autèntic museu.
En el mur que dóna a la plaça són visibles tres fragments, però el que més destaca és el de marbre blanc, de l'època romana, amb el bust de tres persones en relleu sota arcs de de mig punt, que representa un nen flanquejat per dues persones de diferent sexe que semblen representar als seus pares.

63

Dos relleus més es troben a les cantonades de l'campanar que domina tot el conjunt. Els trobem a considerable altura, a nivell de l'últim pis de les campanes.

4

El temple més antic.

Un preciós camí que surt de l'cementiri no sobre fàcilment a la Capella de Sant Miqueu situada a 1.300 mts. d'altitud.

Aquest temple datat sobre el segle X és d'un romànic molt primitiu, molt simple, nau rectangular de murs convergents, i absis semicircular.

Segons la tradició aquesta és la primera parròquia de la Vall d'Aran. No gaire lluny també es troben les petites ermites de tradició romànica de Santa Bàrbara i Santa Lucia.

 

98
Situació
Historia
Ecomuseu
Esglessia
Excursions
Telefons utils
Links web
Serveis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajuntament de Vilamos- Plaça Major, 4 - 25551 - Vilamòs - 973 64 07 39  Fax: 973 64 24 48  | Avís Legal
© 2011 Ajuntament de Vilamòs - Vall d'Aran