Ca | Es
Ajuntament de Vilam˛s    
     
 
 

Municipi / Història:

El primer poble de la Vall d'Aran.


Expliquen que Vilam˛s va ser el primer poble que es va fundar a la Vall d'Aran, encara que llavors no tenia el mateix nom, que es trobava en el mateix lloc. Estava situat a un km. de l'actual poblaciˇ prop del Puig de Sant Miqueu, i de la Capella de Sant Miqueu de la qual va prendre el seu nom.

Aquest poble, segons algunes versions, va ser destru´t per una riuada, encara que tambÚ expliquen que va ser una invasiˇ la que el va destruir com els va passar a molts pobles que portaven nom de sants.

Es creu que el primer assentament data de l'any 1.282 i ja comptava amb unes 40 cases. Al segle XVIII la poblaciˇ va passar de 61 habitants en l'any 1.716 a 129 en el 1.787, per sobrepassar els 300 a mitjan el segle XIX, 339 habitants en l'any 1.857.

DesprÚs la poblaciˇ va anar disminuint gradualment fins que a principis de segle XX s'estabilitza grÓcies a les explotacions mineres. A partir dels anys 60 s'inicia un altre descens que no troba recuperaciˇ fins a mitjans dels 90.

En alguns documents medievals el lloc apareix com Bilamos o villamos, va formar part inicialment de l'teršon de Boss˛st per passar mÚs tard a ser cap de l'teršon de Lairissa (que comprenia Vilam˛s, Arres, Arrˇ, Ben˛s, Beg˛s i les Bordes).

Va arribar a ser residŔncia del lloctinent del Batlle de Bossost i de dos c˛nsols.

 

 

 

Situació
Historia
Ecomuseu
Esglessia
Excursions
Telefons utils
Links web
Serveis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajuntament de Vilamos- Plaça Major, 4 - 25551 - Vilamòs - 973 64 07 39  Fax: 973 64 24 48  | Avís Legal
© 2011 Ajuntament de Vilamòs - Vall d'Aran